Susan Stokes-Chapman: Pandora

Zgodba, ki bi lahko bila tudi pravljica.

Pandora ni le še ena v vrsti modernih mitoloških pripovedi. Ne, dogaja se v Angliji leta 1799, ko mlada Dora Blake odkrije skrivnost.

Rada bi namre─Ź postala oblikovalka nakita, saj ji delo v trgovini s starinami ne di┼íi, odkar so v tragi─Źni nesre─Źi umrli njeni star┼íi in jo je prevzel stric ter iz nekdaj cenjene starinarnice naredil propadlo ┼ítacuno, v kateri prodaja ponaredke. Rada bi se osamosvojila in u┼íla izpod njegovega okrilja.

Ko delavci v klet prenesejo skrivnostni tovor, ki ga stric hrani pod klju─Źem, Dora pomisli, da je morda na┼íel avtenti─Źne kose, ki bi jo lahko navdihnili pri oblikovanju nakita. Ker se na starine ne spozna, za pomo─Ź prosi nadobudnega Edwarda, ki si je nabral znanja, a i┼í─Źe nekaj izjemnega, kar bi se mu pomagalo prebiti v akademske kroge.

Skrivaj za─Źneta raziskovati zanimivi tovor in odkrivati skrivnosti, ki ji bodo razkrile neznana dejstva o dru┼żini in njenem ┼żivljenju, predvsem pa bo ugotovila, da jih v─Źasih ni ravno najbolje odkriti in razkriti. Dekle, ki nosi eno najbolj zloglasnih imen v zgodovini, kaj drugega ne bi smelo pri─Źakovati.

Tak┼íne knjige ┼íe nisem brala. Gr┼íka mitologija je namre─Ź v tej knjigi bolj spremljevalna kot rde─Źa nit. Gre za zgodbo, postavljeno v zgodovinsko okolje, dogajanje v Londonu ob prelomu stoletja je namre─Ź tako lepo prikazano, da se izgubi┼í v ob─Źutku neke pravlji─Źne pripovedi. Ne vem, kako naj druga─Źe razlo┼żim to ozra─Źje, ki ga je avtorica ustvarila.

Imela sem ob─Źutek, kot bi stopila v enega tistih pravlji─Źnih filmov, ki ga ustvarijo samo tisti, ki o temi, o kateri govorijo, res veliko vejo. Za─Źen┼íi s tistim ogabnim stricem, ki je resni─Źno dobro pripovedovalno orodje in vzvod za zgodbo, saj s svojim karikaturnim zna─Źajem ─Źudovito slu┼żi svojemu namenu. Ne, ni treba, da je vsak lik vedno 15-dimenzionalen. Tudi Vernon Dursley ni bil, pa vsi vemo, zakaj.

Neizmerno spo┼ítujem koli─Źino ─Źasa, ki ga je morala pisateljica vlo┼żiti v raziskovanje tem za to knjigo. Ne le samega obdobja, pa─Ź pa (pravih in ponarejenih) starin, knjigove┼ítva in drugih detajlov, ki so moje obzorje raz┼íirili in ga obogatili. Da o skrivnostih sploh ne izgubljam besed!