Stephen King 75

We are all beggars, just Stephen King.

Danes naj za trenutek neha tipkati (ali pisati z nalivnikom) Stephen, ki praznuje svoj 75. rojstni dan. Pred kratkim je izšel njegov 65. roman, naslovljen Pravljica (Fairy Tale), napisal pa je še 5 neleposlovnih knjig in več kot 200 kratke proze, v katero spadajo novele, kratke zgodbe in celo 15 pesmi. Postavil je rekord: njegove knjige so adaptirane v največ filmskih in televizijskih uprizoritev. Malo več o njegovih adaptacijah lahko danes preberete v storyjih (pozneje shranjeno v instagram highlights Pisatelji).

Nekoč sem prebrala njegovo izjavo, da ga je po vsakodnevnem pisanju grozljivih zgodb tako strah, da najprej pogleda v omaro in pod posteljo, šele potem gre spat (s prižgano lučjo). Ne vem, če mu verjamem, sploh glede na to, da mu grejo vprašanja, kot je »Česa se bojite?« zelo na živce. Danes se boji predvsem demence in izgube spomina, pravi. Jaz vam bom pa zaupala, kako se je začela moja zgodba z njim.

Začelo se je z Mačjim pokopališčem in Tistim. Ne vem točno, katera zgodba je bila prva, a vsekakor sem Kinga prvič srečala preko televizije. Ko imaš v družini ob sebi fante, ki zelo zgodaj že iščejo grozljivke, drugače pač ne gre. Pennywise je še danes ena naših največjih internih for, ko pa so starši pogruntali, kakšne stvari gledamo na televiziji (in potem s pomočjo velecenjenih videorekorderjev), smo bili v težavah.

A do takrat smo že ugotovili, da nora glava, ki stoji za temi filmi, piše knjige. Knjige, ki smo jih brali skrivaj pod odejo (s svetilko, seveda) in potem drug drugega spremljali do stranišča, ker nas je bilo tako za umret strah. Ne sprašujte, katere knjižničarke so nam izposojale te knjige, mi smo jim bili na smrt hvaležni.

Moja s Stephenom Kingom napolnjena glava je začela raziskovati tudi angleške knjige, ki mi niso takoj šle zelo dobro, a dovolj, da sem v sedmem razredu trmasto pametovala učiteljici za angleščino, da se cemetery ne piše tako, ampak SEMATARY, ker je tako napisal Stephen King v svoji knjigi in on se ZIHER ni zmotil. Verjela ji nisem niti, ko je predme treščila svojo gromozansko biblično knjigo v obliki slovarja. Slovar se moti. King ziher ne. Spoiler alert: King običajno ve, kaj dela.

Ob njegovem imenu ljudje najprej pomislijo na grozljivke in zgodbe s primesmi nadnaravnega, a Stephen King je predvsem zelo dober pripovedovalec.
Med njegove najpogostejše teme sodijo grozovitosti, ki se lahko pripetijo otrokom (klovni so samoi začetek). Piše o otrocih z nadnaravnimi sposobnostmi, predvsem pa o tem, kako se grozam zoperstavljajo. Zanimajo ga dogodki (ali pa paranoja) v majhnem mestu, še najraje ima zvezno državo Maine, ker jo najbolje pozna, ustvari pa svoja mala vesolja, med njimi sta najbolje poznani mesti Derry in Castle Rock. Po zamisli slednjega so posneli odlično nadaljevanko z do sedaj dvema sezonama. Pisal je tudi o globalni pandemiji še preden je bila ta resničnost.

Ker je toliko pisal, so mu založniki svetovali, naj ne objavlja več kot eno knjigo na leto pod svoim imenom. Zato si je v sedemdesetih izbral psevdonim Richard Bachman. “Richard” je napisal sedem knjig, King pa je iz njega naredil pravi lik. Rodil se je v New Yorku, bil 4 leta v mornarici, 10 let delal kot trgovski mornar in nazadnje pristal v New Hampshiru, kjer je imel kmetijo in izdeloval mlečne izdelke. Ko so ga razkrinkali, da je to on, je rekel, da je Bachman umrl zaradi raka na psevdonimu.

Nekaj hitrih zanimivosti:
* Pred 40 leti je v intervjuju priznal, da ima med spanjem prižgane luči, da odganja pošasti. Boji se namreč teme.
* Boji se tudi podgan, kač, pajkov, psihoterapije, tesnih prostorov, davljenja, letenja in pisateljske blokade. Piše zato, da te strahove utopi.
* Ob številu 13 mu je neprijetno. “Skoraj do l. 1900 je bilo do vislic 13 stopnic. Ko pišem, se nikoli ne ustavim na straneh 94, 193 ali 382.” (Seštejte številke hotelske sobe na zadnjem storyju.)
* Njegova domača knjižnica ima okrog 17.000 knjig. Večino je prebral.
* King rad piše na roko in z nalivnikom.
* Njegov dom je turistična atrakcija. Železna vrata so narejena kot pajkova mreža, na vrhu pa čepita dva netopirja.
* Če vas zanima ustvarjanje filmov, lahko na njegovi spletni strani za 1 dolar kupite katero of njegovih kratkih zgodb, ki so še na voljo, in jo posnamete, a je ne smete distribuirati za plačilo.
* Vreden je 400 milijonov, prodal je 350 milijonov knjig.
* Drži rekord za največ filmskih adaptacij.