Ni vse zlato, kar se sveti

Muriel Spark: Zlata leta gospodi─Źne Jean Brodie

Cankarjeva zalo┼żba, 2019

Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie (Macmillan, 1961)

 

Nora ocena: 4/5

Kon─Źna sodba: Kratka, a izjemno bogata knjiga.

Zgodba: Samosvoja, strastna in sentimentalna Jean Brodie je u─Źiteljica na edinbur┼íki dekli┼íki ┼íoli, kjer pod svoje okrilje vzame pe┼í─Źico izbrank v ┼żelji, da bi jih vzgojila v cr├Ęme de la cr├Ęme. Sredi tridesetih let preteklega stoletja jih u─Źi o italijanskih renesan─Źnih slikarjih, menstrualnih zagatah, ljubezenskem ┼żivljenju Emily Bront├ź in izjemnosti mo┼ża po imenu Benito Mussolini. Med svojimi u─Źenkami u┼żiva brezpogojno privr┼żenost, toda ko dekleta vpelje v spletke odraslih, njihovo zvestobo postavi na preizku┼ínjo.

Pro: Knjigo lahko prebereš relativno hitro, hkrati pa z njo dobiš ogromno globine.

Contra: V resnici se ne spomnim ni─Źesar. 4 dobi samo zato, ker ni med mojimi najbolj top knjigami.

Zlata leta gospodi─Źne Jean Brodie

V knjigi o zlatih letih gospodi─Źne Jean Brodie prav ta gospodi─Źna pogosto, redno in ves ─Źas omenja, da je v zlatih letih. To vtakne v vsak stavek, v katerega lahko. Najbr┼ż v ve─Źini zato, da bi prepri─Źala samo sebe in s tem tudi okolico.

Knjiga je kratka, pri Cankarjevi zalo┼żbi je iz┼íla na 116 straneh (plus nekaj strani spremne besede izjemne prevajalke, ki je knjigo prelila v slovenski jezik). Zato ne vem, koliko lahko o njej povem, ne da bi povedala preve─Ź. Po drugi strani pa v knjigi zelo hitro izvemo klju─Źne dogodke in trenutke v zgodbi, zato se ne spra┼íujemo, kdo je kaj zagre┼íil (in/ali kako je umrl), pa─Ź pa le ┼íe, kako je pri┼ílo do tega, kdaj se je to zgodilo in kateri dogodki so temu razpletu botrovali.

 

Gospodi─Źna Jean Brodie je namre─Ź naporna kot sam vrag. Izbere si ┼íest deklet, iz katerih bo naredila cr├Ęme de la cr├Ęme in jim to tudi ves ─Źas ponavlja. Vsaki od njih nalepi nalepko, jo popredal─Źka in ji pove, kaj bo v ┼żivljenju z njo. Manipulira z njimi, jih zdaj hvali, zdaj graja, vodi jih v opero in v muzeje, svoje mnenje pa ÔÇô vsemu ┼íirokemu znanju navkljub, ki jim ga predo─Źi ÔÇô predstavlja kot neopore─Źni evangelij in edino resnico. Fascinantna osebnost je, saj se z dekleti pogovarja kot da so njene vrstnice, edina je, ki jih jemlje kot odrasle ┼że od vsega za─Źetka. A to seveda niso. In kot re─Źe nekje v romanu …

┬╗Dajte mi deklico v dojemljivih letih in za vse ┼żivljenje bo moja.┬ź

To najbolje opiše celo knjigo.

Zlata leta gospodi─Źne Jean Brodie

Knjiga je namre─Ź kratka, pripovedovanje pa zgo┼í─Źeno in natan─Źno, prepredeno z drobnimi dogodki in velikanskimi premiki. Zahteva vso bral─Źevo pozornost, ker je vsak stavek poln pomembnih besed ali nezgre┼íljivega dogodka, ki bo pomemben za naslednji stavek. Spremljamo, kako nastane kult osebnosti gospodi─Źne Jean Brodie in kako z leti po─Źasi tudi ta razpada, se lu┼í─Źi in pod njim ugledamo nekoga, ki je lahko le ─Źlovek s tendencami sociopatskega control-freaka. Kaj je tisto, kar povzro─Źi njen kon─Źni propad, ni presenetljivo, je pa zanimivo, kaj se zgodi, ko nalepkam, ki jih je pripela svojim u─Źenkam, popusti lepilo.