Kakšna je narava minotavra?

Slavenka Drakuli─ç: Dora in minotaver

Beletrina, 2021

 

Nora ocena: 4/5

Kon─Źna sodba: Pripoved o ┼żenski, ki je svoje ┼żivljenje ┼żrtvovala za umetnost Pabla Picassa.

Ali lahko minotavru zameri┼í njegovo minotavrsko naravo? To se spra┼íuje tudi Dora v knjigi izjemne Slavenke Drakuli─ç, ki je na za─Źetku knjige napisala, da je ─Źrpala iz zapiskov same Dore, ki so ji pri┼íli v roke. Ti zapiski ne obstajajo, a Slavenkina pripoved je tako prepri─Źljiva, da sta se menda oglasila kar dva ─Źloveka, ki sta trdila, da sta zakonita dedi─Źa Dore Maar in zahtevata bele┼żko.

Dora in minotaver
Dora in minotaver

Ne bom izgubljala besed o tem, kdo je bila Dora Maar in kdo je bil uni─Źujo─Źa ljubezen njenega ┼żivljenja. Ko je spoznala Picassa, je bila na poti na sam vrh umetni┼íkega sveta. A jo je obsedla zamisel, da bi ga imela. Njega, ki so ga njegovi vrstniki (ali vsaj ob─Źudovalci, saj Picassu enakega ni) tako ob─Źudovali in imeli za boga. Zato se je bila pripravljena odre─Źi vsemu. Svoji suverenosti, svoji individualnosti, svoji mo─Źi, svoji umetnosti in svoji identiteti. Kdo je bila Dora Maar, ko jo je Picasso odvrgel? Kdo je bila veli─Źastna fotografinja, ki so jo ┼że kovali v zvezde, pa jo je z neba dol potegnil eden najve─Źjih umetnikov 20. stoletja in iz nje naredil predpra┼żnik? Zakaj je odlo┼żila fotoaparat in prijela v roke ─Źopi─Ź? Zakaj je dovolila, da jo je vase zagledan, o┼íaben, aroganten Picasso z njo delal kot svinja z mehom?

Vse slike Dore, ki jih je naslikal Picasso, so la┼ż. Tako je rekla sama Dora. In med branjem te knjige semse pogosto ustavila in guglala vse tiste fotografije, ki jih avtorica opisuje v knjigi. In ugibala, kaj se je v Dori to─Źno takrat dogajalo. To velepomembnost in arogantnost umetnikov ter zaverovanost v svojo umetnost (malce predobro) poznam. Avtorica mi je med pogovorom zaupala, da po njenem mnenju Picasso ljudi ni jemal za navdih, ampak za material za svojo umetnost. Material, ki ga vzame┼í, uporabi┼í, izrabi┼í in odvr┼że┼í. Kot minotaver to pa─Ź zna.