Kaj pa vas straši?

Oktober je sam po sebi idealen mesec za branje grozljivk in knjig s temačnimi temami. (O izvoru noči čarovnic pa pozneje!)

Zato sem zbrala kupček groznih in grozovitih pripovedi, ki vam lahko krajšajo noči ali kratijo spanec.

Neil Gaiman: Pokopališka knjiga
Noben Owens je popolnoma običajen fantič. Živi pa na pokopališču, vzgajajo ga duhovi in zanj skrbi varuh, ki ne pripada ne svetu živih ne svetu mrtvih. A kaj je huje? Neprijetnosti v svetu mrtvih ali nevarnosti v svetu živih?

Shirley Jackson: Loterija in druge zgodbe
Kraljica ameriške grozljive proze je pisala kratke zgodbe, kakršna je Loterija. Govori o skrivnostnem ritualu, ki ga pred žetvijo vsako leto izvajajo v majhni vasi, v kateri z loterijo izberejo družino, znotraj nje pa enega od članov, ki ga v imenu vasi to leto žrtvujejo.

Chuck Palahniuk: Haunted
Roman je sestavljen iz 23 grozljivih zgodb, ki jih pripovedujejo ljudje, ki so se odzvali na oglas za umik umetnikov: »Za tri mesece se odrecite svojemu življenju!« Mislijo, da bodo pustili za seboj resnično življenje in ustvarili umetnino, a pristanejo v starem gledališču brez elektrike in gretja, hrana pa zelo hitro pohaja.

Agatha Christie: Zabava za noč čarovnic
Pisateljico kriminalk Ariadne Oliver so povabili na zabavo na noč čarovnic. Tam je tudi trinajstletno dekletce z močno domišljijo, ki pove, da je bila nekoč priča umoru. Nihče ji ne verjame, zato odhiti domov, čez čas pa jo najdejo umorjeno.

William Peter Blatty: The Exorcist
Izganjalec hudiča je že tako znan kot najbolj grozljiv film vseh časov, knjiga pa prav nič ne zaostaja. Ko zdravniki ne morejo več pomagati 11-letni Regan, ki doživlja vedno bolj bizarne epizode, profane izpade in fizične mutacije, se njena mama obrne na duhovnika.

John Saul: Peklenski ogenj
Stoletna tovarna propada, njena skrivnost pa je skrita in pozabljena, odkar so plameni terjali 11 nedolžnih življenj in so vrata stavbe trdno zaprli. Ali je za njimi ostalo tudi zlo, ki tam prebiva?

Dean Koontz: Phantoms
Prvo truplo so našli grozljivo zatečeno in še toplo. Potem dve odrezani roki. Nato dve glavi v pečici. 150 mrtvih je šele začetek. Ni serijski morilec. Ni bolezen. Niso Rusi. Resnica je veliko bolj grozna.