Maggie O’Farrell: The Vanishing Act of Esme Lennox

Kakšni so tisti temnejši kotički človeškega srca? Tisti, v katerih se naše želje, hrepenenja in poželenja prepirajo z družbeno vsiljenimi normami?

Iris Lockhart je sredi pestrega vsakdana, v katerem skrbi za trgovinico z vintage oblačili. Ima fanta, ki pa je žal poročen, vendar ne pusti, da bi to motilo njun odnos in ji celo vztrajno ponuja, da bi svojo ženo zapustil. Iris se izogiba odgovoru, saj ni čisto prepričana, ali je pripravljena na resno zvezo. Potem pa prejme nadvse nepričakovan telefonski klic. Njeno prateto Esme bodo izpustili iz bolnišnice. Kakšno prateto?! Prateto Esme, ki je bila zadnjih 60 let zaprta v psihiatrični bolnišnici. Ustanovo zapirajo in stare gospe nimajo kam dati.

Irisina babica je vedno trdila, da je bila edinka, a papirji dokazujejo, da je bila Esme njena sestra, še več kot to – Iris prepozna obrise svojega očeta v njenem obrazu. Pravijo, da je Esme povsem nenevarna in dovolj prisebna, da bi lahko do konca svojih dni živela mirno življenje. A za Iris je tujka, nihče v družini je nikoli ni omenil, kar nedvomno pomeni, da prinaša s seboj globoke, temačne skrivnosti, ki bodo mladenki spremenile življenje. Če jo vzame k sebi, bo zagotovo podedovala tudi bolečo, nevarno resnico.

“It is a terrible thing to want something you cannot have. It takes you over. I couldn’t think straight because of it. There was no one else, I realized, whom I could possibly tell.”

Ne vem, če znam opisati, kako piše Maggie O’Farrell. Rekla bi tekoče, pa je slovenski jezik preveč okoren s to besedo. Maggie piše tako, da imaš občutek, da te med branjem nosi voda. Pa ne (samo) tista divja reka z brzicami, ampak tudi tista rečica, ki te popelje skozi različne pokrajine, dela ovinke okrog velikih skal, na katerih rastejo drevesa, in te lebdeče ponese po ravnini, kjer imaš občutek, da slišiš ribe klepetati.

Mogoče me je malo zaneslo, ampak ta knjiga se mi je usedla globoko v srce. Pripoveduje ne le tisto, kar sama tako zelo rada berem (vse te družinske sage, drame, skrivnosti, notranja dogajanja), pač pa razgali viktorijanske zakone in seveda psihiatrične ustanove, potlačene družinske skrivnosti in tudi to, kako lahko resnica spremeni povsem vse.