Ekscentrična Emily Brontë

Na instagramu sem se zavezala izzivu, da preberem klasike, ki so na mojem seznamu neprebranih ali že dolgo nazaj prebranih knjig. Tam so mi tudi pomagali izbrati prvo takšno klasiko in zmagal je Viharni vrh Emily Brontë. Zato bom mesec oktober posvetila tej knjižni zamudi in spoznavala angleško barje in klife ter življenje družine Brontë.

Brontëjevi so bili izjemna družina, v kateri so rojenice delile talente z lopato. Emily je bila peti od šestih otrok v družini in vsekakor na zelo samosvoj način najbolj zanimiva med sestrami. Najstarejši sestri Maria in Elizabeth sta dočakali 11 in 10 let, odraslo dobo so dočakali le Charlotte, Branwell, Emily in Anne, a nobeden od njih ni dopolnil 40 let.

Rodila se je 30. julija 1818 in pri komaj treh letih izgubila mamo, ki je umrla za rakom. Tako je za mlajše otroke prevzela skrb mamina sestra, Elizabeth Branwell, medtem ko so starejše tri hčere (Maria, Elizabeth in Charlotte) poslali na katoliško šolo. Ko je dopolnila šest let, se jim je tam pridružila tudi Emily. Kmalu so se vse vrnile, starejši dve hudo bolni. Obe sta umrli leta 1825 in tako so mlajši Brontëjevi otroci še pred dopolnjenim desetim letom izgubili tri pomembne ženske figure v svojem življenju.

Hiša, v kateri so živele sestre. (Foto Wikipedia)
Hiša, v kateri so živele sestre. (Foto Wikipedia)

Od takrat naprej so se otroci izobraževali doma, poučevala pa sta jih oče in teta. Čeprav jim je primanjkovalo formalne izobrazbe, so prebirali vse pomembne avtorje. Emily je bila sramežljiva in močno navezana na svoje sorojence, oboževala pa je živali in zelo rada domov vodila potepuške pse, na katere je naletela na sprehodih v naravi.

Otroke so za pisanje navdušili vojački, ki so jih dobili za darilo, saj so si začeli izmišljevati zgodbice o njih. Pri trinajstih je Emily že pisala poezijo, pri sedemnajstih pa začela obiskovati šolo, kjer je poučevala Charlotte, a je imela strahotno domotožje, zato je šolanje tam opustila in se vrnila domov, njeno mesto v šoli pa je zasedla Anne.

Pri dvajsetih je postala učiteljica na pravni šoli v Halifaxu, a se je zaradi slabega zdravjain sedemnajsturnega delavnika vrnila domov že leto dni pozneje. Doma se je sama učila nemščine in igrala na klavir. Tri leta pozneje je s Charlotte obiskala dekliško akademijo v Bruslju, da bi izbrusili svoje znanje nemškega in francoskega jezika pred odprtjem lastne šole. Njun učitelj je bil nad Emily navdušen, ona pa je Bruselj in belgijske navade naravnost sovražila. Njuno izjemno znanje jezikov in Emilyjin talent za klavir sta jima prinesla ponudbo za službo (Charlotte za angleški jezik, Emily kot učiteljici glasbe). Ker je njuna teta močno zbolela, sta se vrnili domov in skušali odpreti svojo šolo, ker pa so živeli na tako odročnem kraju, nista uspeli pritegniti dovolj učencev.

Sestre Anne, Emily in Charlotte
Anne, Emily in Charlotte je naslikal njihov brat, ki je mednje sicer sprva vrisal tudi sebe, a se je potem izbrisal, ker je bila slika po njegovem mnenju preveč natlačena.

Charlotte je bila tista, ki je odkrila Emilyjino poezijo in vztrajala, da jo objavijo, vendar je bila Emily besna, ker je sestra brskala po njenih zasebnih rečeh. Nazadnje so vse tri sestre, skupaj z Anne, objavile zbirko pesmi. Z Anne sta bili neločljivi in kot dvojčici, skupaj sta veliko pisali o fantazijskem svetu Gondal, ki sta si ga izmislili v otroštvu. Oboževala je barje, mnogi so ji rekli tudi heretičarka in vizionarska mističarka barja.

Njen edini roman, Viharni vrh, je vseboval toliko strasti in nasilja, da je bilo viktorijansko bralstvo sprva prepričano, da ga je napisal moški. Prve kritike so bile mešane, saj sta živahna in divja spolna privlačnost in strast mnoge bralce močno šokirala. Kljub osuplosti nad nemoralnimi strastmi v romanu je knjiga postala pomembna klasika angleške literature, Emily pa njene razsežnosti in vpliva nikoli ni spoznala, saj je umrla leto dni po izdaji, stara komaj trideset let. Preminula je le tri mesece za svojim bratom Branwellom in mnogi so verjeli, da je umrla zaradi strtega srca. V resnici se je na njegovem pogrebu šibka Emily močno prehladila. Bila je že tako slabega zdravja, njeno stanje pa je bilo le še slabše zaradi neizprosnih vremenskih razmer in zastrupljene vode, ki je v hišo pritekala preko pokopališča. Iz prehlada se je razvilo hudo vnetje pljuč, nato tuberkuloza, Emily pa je trmasto zavračala pomoč zdravnikov. Ko je umrla, je bila tako shujšana, da je bila njena krsta široka samo 40 centimetrov.

Pred nekaj leti je novo biografijo o Charlotte izdala Claire Harman, ki je bila prepričana, da je samosvoja in divja Emily imela povsem druge sposobnosti in diagnozo: Aspergerjev sindrom. Avtorica je prepričana, da je bila Emily nedvomno nekje na avtističnem spektru. Poleg tega, da je bila nadpovprečno inteligentna, je bila tudi zelo okorna v družabnih situacijah. Nerada je zapuščala dom, držala se je zase, veliko pa obstaja zgodb o njenih nenadnih izbruhih jeze in frustracije ob nemoči. Kakršnakoli je že resnica, je Emily s svojim edinim romanom tudi edina sestra Brontë, ki ima skorajda status kultne umetnice. Zanimive čudakinje, ekscentrične samotarke in predvsem svobodne umetnice.

Klasični zamudniki: oktober 2020